fredag 20 mars 2009

Lite miljösnack

, det är inte fredagsgodis som kommit med på bloggen, det är tvättnötter. I ungefär ett halvår har jag använt de här för att tvätta och jag är nöjd med det. Mest är det för att det är bra för miljön förstås, men det är även bra för vår plånbok. Jag lägger några nötter i en strumpa knyter till och lägger in i maskinen tillsammans med tvätten, så är det klart. Inte heller sköljmedel behövs. Ibland tvättar jag den vita tvätten med vanligt tvättmedel med blekmedel för att jag inbillar mej att det blir vitare då. Jag har köpt mina nötter på Tvåleriet, men jag har sett att de finns i hälsokostaffären också.
När jag ändå är på gång med lite miljöpropaganda. Den 28 mars klockan 20.30-21.30 släcker privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen ljuset under en timme. Earth Hour är årets största globala klimatmanifestation och startskottet för det viktiga arbetet inför FNs stora klimatkonferens i Köpenhamn i december. Titta in till WWF, om du vill vara med och släcka ljuset för miljöns skull.

Och lite stickning.
Jag var ju bara tvungen att börja på Aeolian, från senaste numret av Knitty. En stor, härlig sjal designad av Elisabeth Freeman, som gjorde Laminaria, en av mina absoluta sjalfavoriter. Det måste man ju bara påbörja direkt!
Garnet jag tog från hyllan är Fyberspates Lacesilk, färg Ocean,

9 kommentarer:

fale artut sa...

Tack för tipset! Låter otroligt intressant! Måste prova.

The Willow Fairy sa...

Har också börjat med tvättnötter. Tyckte dock inte att de klarade vittvätten så bra. Men tre av fyra tvättar är ju kulör i alla fall. så det är ju 3/4-dels bättre för miljön.

Vi har också hakat på Earth Hour. Skulle vara kul att få veta hur mkt el som sparades under den timmen efteråt.

Aeolian var med på min vill göra lista från nya Knitty, en väldigt lång vill göra lista.... Den är helt underbar.

Anonym sa...

Nu har jag hört så många prata om dessa tvättnötter så nu måste jag prova! Har beställt ett gäng. Spännande!

Anonym sa...

Vilken tjusig sjal. Hur mycket garn går det till den?

Garnhumlan sa...

Sjalen finns i flera varianter, och därmed olika garnåtgång. Titta på http://www.knitty.com/ISSUEspring09/KSPATTaeolian.php.
Lycka till!

teresa sa...

Läcker sjal o vilken härlig färg!
Det där med tvättnötterna gillade jag! Har funderat på sådan där tvättboll, men detta låter ju perfekt. Måste testa - tack för tipset!
Och så klart att man släcker på lördag!!

Samtal från min trädgård sa...

Har tittat på dessa tvättnötter men förstår fortfarande inte hur de fungerar, men jag ska läsa på mera.
Underbar sjal, som du har börjat på i en väldigt vacker färg.

teresa sa...

Hej igen!
Kom på en sak angående tvättnötterna; tror du att man kan tvätta med dem även om man har ett barn som är nötallergiker??

Mia stickar sa...

Så fint mönste roch vilka härliga färger i sjalen!