söndag 27 april 2008

Alpacka

Igår var jag på utflykt tillsammans med fyra av medlemmarna i vår vävstuga. Först var vi hos Bolstervaret, en vävstuga i Komstad utanför Simrishamn. Där fick vi massor av inspiration inför kommande vävuppsättningar. Tyvärr fick jag inte fram kameran så att jag kan visa bilder från den fina miljön på den kringbyggda skånegården.
I Simrishamn besökte vi Apotekarens trädgård . En medelhavsträdgård med butik. Massor med inspiration även här.
Som avslutning var vi på Den gamla Möllegården i Gröstorp. Där finns Österlen Alpacka. Jag blev helt betagen av de fantastiska djuren. De är så vackra, verkar så trevliga och så har de sin fantastiska päls som ger ett så underbart garn. Varje djur klipps en gång per år och ger då mellan 1 och 2 kg spinnbar ull. All ull på djuret håller inte samma höga kvalitet och därför får man ett stickigare garn om man blandar in ull av sämre kvalitet när man spinner. Men det garn som fanns till salu var verkligen det mjukaste man kan föreställa sig. Det spinns för hand av ett spinneri i Balticum, eftersom spinnerier i Sverige inte tar emot så små kvantiteter som det här är frågan om. Dessutom spinns ullen från varje djur för sig, och när man köper får man veta från vilket djur ullen till just detta garn kommit ifrån. Garnet fanns enbart i naturfärger, men det är fullt tillräckligt för det finns över 200 olika färgvarianter av alpacka. Jag tycker mycket om alpackagarn sedan tidigare och då känns det bra att ha fått veta att alpackor som hålls för ullproduktion hos bönder i Sydamerika behandlas väl och lever ett naturligt liv. Ett bra alternativ jämfört med australiensisk merino alltså!
Jag skulle gärna velat ha några alpackor själv här hemma! Medan jag försöker få med resten av familjen på det projektet får jag nöja mej med garnet. Jag sparar till en tröja…

1 kommentar:

Strumpstickan sa...

Dit vill jag också åka och se de fina alpaca live:)

Härliga bilder!