torsdag 27 april 2017

På gång

Aktiviteten är hög i garnhumleboet så här års, även om det inte avspeglas så mycket här på vår blogg. 
Jag har stickat en filt tillsammans med min dotter. Trots att hon bor på andra sidan Nordsjön, går det ju alldeles utmärkt att göra var sin del av ett sådant här projekt och sedan lägga ihop till ett färdigt resultat.


Det var riktigt roligt att välja färger och att kombinera de färdiga rutorna till en helhet. Det finns faktiskt ett system även om det inte är helt uppenbart. Filten är stickad i rätstickning, vilket gör den extra mjuk och gosig. Hoppas gullungens nyfödda lillebror blir nöjd!

Beskrivningen till filten är från de underbara Tin can knits. Jag blir mer och mer glad i deras modeller, som ofta går lätt att förändra så att de blir som man vill. Jag gillar också deras sätt att driva företag och deras medvetna val. Här kan du läsa om deras senaste projekt som är ett samarbete med andra designers mot malaria.


 Om du följer den här bloggen har du märkt att ull och spånad och får och färgning har fått en allt större plats här. Vi är båda två så fascinerade av vilka möjligheter som öppnar sig om man kan mera om detta. Det finns så många olika fårraser och alla har ull med olika egenskaper. Hittills har vi mest tittat på de brittiska raserna, men även vi i Sverige har en del inhemska får, som är väl värda att lära känna bättre. Man brukar räkna med 10 inhemska lantraser sedan tillkommer en del moderna raser och en del köttraser och blandningar som även de kan vara intressanta ur ullsynpunkt.

Vi tänker börja med att lära oss en del om lantraserna, och vi har börjat med värmlandsfåret. Vill du läsa mer om dem finns det en del här och mycket mera här.


Ullen från värmlandsfår finns i flera färger. Den är ganska lätt att karda och spinna. Garnet är väldigt vackert och får en fin struktur. Det passar bra till tröjor, vantar och sockor. För den som är känslig vill man kanske inte bära plaggen närmast kroppen. En ull som det var jätteroligt att arbeta med och jag skulle gärna göra en hel tröja i ull av värmlandsfår!

Hoppas att du tycker det är intressant att läsa om detta. Vi skulle bli glada om du kommenterar och har synpunkter!


3 kommentarer:

Heidi sa...

Filten påminner om en stjärnklar natthimmel:) Så roligt att sticka ett projekt tillsammans med någon annan, och lyckas så väl - det måste ju kännas riktigt bra!

Jag gillar att läsa om får, ull, hur man färgar osv, så jag ser gärna mer om det:)

Karin Petersen sa...

Vilken härlig filt och vilket roligt projekt att göra den tillsammans med dottern!

Garnhumlan sa...

Det är en stor glädje att ha samma intresse som sina barn. Det hjälper när det känns att det är ett helt hav och många mil emellan oss!