tisdag 5 augusti 2014

En liten småsak...

Några gånger på senare år har jag försökt mig på dubbelstickning utan att bli nöjd. Jag har försökt med grytlappar och små handdukar, men det har slutat med upprepning. Nu när hettan har legat som ett lock över oss letade jag efter ett litet projekt som ändå skulle ta en del tid att åstadkomma.

Tankarna föll på dubbelstickning.


Dubbelstickning innebär att man stickar med två färger och både fram- och baksida blir slätstickade. Motivet blir likadant på båda sidor, men med motsatt färg. Man stickar både fram- och baksida samtidigt. Till skillnad från tvåfärgstickning kan man ha hur långa hopp som helst mellan två maskor av samma färg.
Jag hittade det här mönstret på Ravelry. Och fick en idé.

Mannen och jag har likadana svarta ryggsäckar. Det är lätt att ta fel när man yrar omkring sömndrucken på väg till jobbet. En dubbelstickad 'etikett' skulle lösa problemet. Ett litet projekt som hade alla möjligheter att bli färdigt innan jag hann ge upp.


Vid tidigare försök har jag använt bomullsgarn. Nu tog jag ullgarn i stället. Det var mycket lättare. 


Mannen fick ett magasin från Amsterdam och på min ryggsäck finns en tass. Risken att ta fel är mycket mindre och jag har lärt mig något nytt.
Det var inte så svårt när man väl kom underfund med hur man skulle göra. Det finns hjälp på nätet. Sök på 'double knitting'. Här är en fil som kan hjälpa.

4 kommentarer:

Blenda sa...

Vilken bra idé! Dubbelstickning måste jag testa någon gång. Min mormor stickade tex dubbelstickade lusetröjor, fanns inte en vind som kunde blåsa igenom de tröjorna!

Heidi sa...

Jag fick ett par dubbelstickade handledsvärmare för flera år sedan. Jättefina. jättelätta och obeskrivligt varma och sköna:) Jag har fortfarande inte lärt mig tekniken, men det står på listan över saker jag vill lära mig.

Vilken smart idé att sticka varsin "tagg" att märka ryggsäckarna med. Nu är det ju jättelätt att skilja dom åt. Och nu när du kan tekniken, så kan du ju börja sticka större projekt i dubbelstickning:)

Karin Petersen sa...

Smart idé! Och fint blev det!

Katrina sa...

Kul att fler börjar hitta åt dubbelstickning! Det blev fint!

http://designkatrina.se/dubbelsticka.html