torsdag 1 november 2018

Ett litet inlägg om vävning

Av Charlotte Wiking

För en tid sedan fick jag en låda full med mattullgarn av en bekant. När det gäller vävning är ju tiden från ett påbörjat projekt till att sätta igång med själva vävandet lång. Så det tog lite tid att få till detta.

 Här är i alla fall slutligen det färdiga resultatet. Inspirationen till dessa mattor kommer från Vävmagasinet 3/04. Varpen är svart bomullsmattvarp 12/6.


Denna matta gjorde jag först. Tärningsväv. Inslag i blått och rött på grå botten. 
Som vanligt följde jag förlagan som jag sett. och medan jag vävde funderade jag på hur jag kunde utveckla detta till något eget.


Här är nästa variant. Jag fick en massa restgarner och bestämde mej för att använda dessa. Jag sorterade dem efter 'färgcirkeln', och satte igång med matta två. Här har jag övergett tärningarna till förmån för staplar. Mattan är inte helt symmetrisk, jag har gått efter principen: Man tager vad man haver, och låtit mängden av olika färger på resterna bestämma hur mattan ser ut.

Jag valde att bandkanta mattorna med bomullsband, 6 cm breda. Innan jag satte på bandet sydde jag med min overlock-maskin för att fixera varp och inslag.

Bägge mattorna bor numera hos min dotter i England. Där behövs ullmattor på kalla golv!

2 kommentarer:

Heidi sa...

Jättefina båda två, även om den färgglada lyser upp vintermörkret mest:)

Garnhumlan sa...

Tack Heidi! Jag tycker nog som du att den färgglada är min favorit. Dessutom är den ju mera 'min'.