lördag 27 oktober 2018

Garnhumlor gillar ull!

Av Charlotte Wiking

Ja, att garnhumlor gillar ull är väl inte en nyhet för någon som tittar in här då och då. Nu har vi hittat ett sockgarn i 100% ull, ej superwash! Garnet är portugisisk merino, heter 'mondim' och marknadsförs av Retrosaria Rosa Pomar. Det är ett lättstickat garn, 385 m/100 g, alltså aningen grövre än våra vanliga sockgarner. 


Jag valde att sticka ett par 'Hermione's Everyday Socks'. Jag ville göra en strumpa där garnet fick spela huvudrollen, men som inte var bara slätstickning. Och jag tycker om detta mönster, har stickat det flera gånger förut. Jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla det för det är den mest populära sockbeskrivningen på Ravelry, med över 25000 projekt. Numera finns beskrivningen också på svenska.

Jag har använt stickor 2,25 och jag lade upp 60 maskor.


Så jag är givetvis nöjd med mina hermionestrumpor. Men nu kommer vi till den mest intressanta biten: Hur slitstarka är ett par strumpor utan syntet? Jag drar på mej mina nya strumpor och återkommer när jag har provat. Men det är några tankar jag vill dela redan nu.

Jag har stickat säkert 100 par strumpor och sockor de senaste 10 åren. De allra flesta i 'riktigt' sockgarn, såsom Fabel eller Opal. Alltså superwashbehandlat garn med ull och polyamid. En del har varit mer eller mindre outslitliga. Men andra par har inte tålt att slita på särskilt mycket. –Konstigt att det är skillnad när det är samma garn, men så tycker jag att det är.
På senare år har jag stickat både strumpor och sockor i egenspunnet garn, alltså garn utan konstfiber. En del har ganska fort fått hål, som jag dock har lagat, och sedan har de hållit ett bra tag till. Garnet filtar sej och sockorna blir ännu skönare efter lagning. Men sedan har några riktiga evighetsstrumpor. Mina Radnor-sockor har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. De var lite stickiga till att börja med, men jag hade dem på mej så gott som varje dag förra vintern, och de är ännu hela. De har bara blivit skönare och skönare ju mera jag använder dem. Jag råkade dessutom tvätta dem i 60°, de filtade sej och krympte, men jag lyckades töja ut dem och fortsätta att använda dem.


Inte så vackra längre, men väldigt sköna och ännu hela!

Nu tror jag inte att mina nya merinosockor kommer att vara lika slitstarka, men det ska bli spännande att se hur de tål slitage.

Jag tror nämligen att vi har blivit lite vilseledda när det gäller sockgarner. I stället för att välja ut ull som ger slitstarka sockor, kör fabrikanterna med sin vanliga ull, men blandar in polyamid eller nylon. Det blir enklare för dem och antagligen är konstfiber billigare än äkta vara.

När mina sockor i ren ull har tjänat ut, efter att ha blivit lagade några gånger, kan jag med gott samvete lägga dem på komposten, de har inte bidragit till att öka mängden plast i vår värld.

5 kommentarer:

Heidi sa...

Spännande inlägg!

Jag håller med om att sockgarner kan vara av varierande kvalitet och därmed hålla olika länge, och vara olika sköna att ha på sig. Du får gärna återkomma med en recension om hur dessa sockor klarar sig:)

Garnhumlan sa...

Men visst är det konstigt att t ex Fabel kan vara allt från nästan outslitligt till inte alls slitstarkt. Och jo, jag kommer med en utvärdering – detta ligger mej varmt om hjärtat.

Leena sa...

Intressant inlägg! Jag har alltid trott att det måste till lite syntet för att få hållbara sockor men tydligen inte. Jag önskar att jag inte var så känslig mot ull. Merinoull tål jag bättre. Vid hals och handleder får jag sån vansinnig klåda av ull men som sockor skulle det nog funka bra. Jag kan tyvärr inte spinna och det är nog inte lätt att hitta ett färdigt hållbart ullgarn. Ska bli spännande att se hur dessa sockor klarar sej.

Garnhumlan sa...

Hej Leena. Tycker synd om dej som är så känslig mot ull. Då är ju merino ett bra val. Man får bara vara uppmärksam så att man hittar ett garn som är garanterat fritt från mulesing. Jag har hört att det går att vänja sej vid ull, men om man är mycket känslig är det nog svårt.

yosabrams0918 sa...

The following time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can fix for those who werent too busy on the lookout for attention. casino play