fredag 28 februari 2014

Humlans lilla sockrecept, del 2

Skaftet


Jag tänker sticka ett par sockor i storlek 38 på stickor 4 mm. Jag vet sedan tidigare att jag behöver 40 maskor. Det finns flera olika sätt att lägga upp på, jag använder mitt gamla vanliga sätt. Det viktiga är att kanten inte stramar.
Lägg upp 41 maskor (eller en maska mer än vad beskrivningen anger). Fördela dem på fyra strumpstickor; 11 på den första stickan och 10 på de övriga.
Flytta nu över den första maskan på första stickan så att den blir sist på sista stickan. Börja sticka på nästa maska på första stickan.
Sticka 2 r, 2 a runt tills du har två maskor kvar på sista stickan (den överflyttade + den sist upplagda). Sticka dessa två maskor tillsammans. Nu har du totalt 40 maskor.


Syftet med att krångla till det lite i början är att få en jämn övre kant.


Sticka vidare i resår 2 r, 2 a så långt som du vill ha skaftet. Längden är så klart en smaksak. Till sådana här tjocka sockor brukar jag vilja ha ett rejält skaft, 17 - 20 cm.

Ett tips är att börja varje sticka på samma sätt, alltså med två räta maskor. Det blir inte lika många maskor på varje sticka men det underlättar arbetet när man vet att varje ny sticka börjar likadant.


Har du garnrester kan det vara fint med lite ränder på skaftet.

Här kommer en tabell över det antal maskor som jag brukar använda till olika storlekar och garngrovlekar. Bara en vägledning, du får prova dig fram. Till att börja med är det bra att antalet maskor är jämnt delbart med fyra. När du förstått principen kan du laborera med andra antal.


Nu har du en vecka på dig att sticka klart skaftet. Om en vecka ses vi över tankar om att sticka hällappar.

Lycka till!

2 kommentarer:

heidi sa...

det var en klar och tydlig beskrivning!

Melody and M.E sa...

Blev så inspirerad att jag nu har klart två skaft!
kram M.E