onsdag 2 februari 2022

Kurs i spånad 1 februari

Första spinnträffen för året ägnade vi åt att repetera hur man gör 'Andean plying'. Lite pilligt att få till först, men väldigt användbart och enkelt när man kan. Klicka här så kommer en film om hur det går till.

Sedan hjälptes vi åt att göra lite fininställning på en Ashford kardmaskin. Någon tvinnade, andra kardade och snart var det dags för paus.

Efter kaffet var det dags för dagens teori. Vi pratade om islandsfår.

Islandsfåret hör till gruppen kortsvansfår, precis som våra nordiska lantrasfår. De första fåren kom till Island med vikingarna på 900-talet. Därefter bestämdes att inga nya får fick komma till ön. Detta har gjort att de isländska fåren har utvecklats utan inblandning av andra raser sedan dess.

Islandsfåren har en speciell gen som gör att de får många lamm. Upp till sex lamm per tacka förekommer.

Tidigare hölls fåren på Island i stor utsträckning för mjölken, men numera är det köttet och ullen som är det viktigaste.

De isländska fårens fällar är dubbla. Täckhåren sitter ytterst och skyddar fåret från regn och kyla. De kallas på isländska tog. Bottenullen är mjuk och tät och kallas thel. Ullen fälls naturligt, men numera klipps den oftast.

Bottenull och täckull kan spinnas var för sej eller tillsammans. I Lett Lopi är båda ullkvaliteterna spunna tillsammans.

Ullen kommer i många olika färger. Vit, brun, grå, svart och olika blandningar. Huvudet och benen saknar ull. Både baggar och tackor har horn.

Stapellängd 4,5 - 45 cm. Fiberdiameter 19 - 31 micron.



Många är väl bekanta med garn från islandsfår genom till exempel Lett Lopi. Nu ska vi prova att spinna eget islandsgarn. Deltagarna fick 20 gram kardad islandsull med hem att spinna till nästa gång, som är tisdag 15 februari.

Inga kommentarer: