onsdag 2 januari 2019

En låda full med ull

God fortsättning på 2019, det hoppas jag på för alla. 
Jag hoppas på att det goda och omtänksamma får vara det som präglar detta nya år!
Och så hoppas jag på mycket hantverk, mycket ull och mycket stickning, vävning och allt annat trevligt.

2018 avlutades i ullens tecken. Det kom ett paket från dottern och hennes pojkvän. De bor i England och firade sin jul där, men skickade en klapp med paket. En låda full med ull! Olika spännande engelska raser, sådana som inte finns att köpa i handeln. Så var helgen räddad för min del. 


Vi har ett drygt tiotal inhemska fårraser i Sverige, men i England har i stort sett varje dalgång sin egen speciella ras. Därför finns det ett stort antal fårraser och därmed ullsorter att utforska.

Jag började med den största påsen. På den står det Balwen. En härlig, mörk chokladbrun färg är det som först fångar uppmärksamheten. Lite solblekta toppar bidrar till att ge ullen liv.


Jag läser i Boken om Balwen.
Rasen kommer från en dalgång i Wales. Den används mest som köttras. Den är medelstor och härdig. Trots detta var rasen nära att dö ut under den hårda vintern 1947. Endast en bagge och några tackor överlevde, och det är från dessa djur dagens balwen-får stammar. 1987 bildades The Balwen Sheep Society. Rasen ökar sakta i antal men anses ännu som sällsynt och sårbar.


Enligt samma källor anses ullen mindre värdefull. Den är ofta grov och full av dödhår. Den påsen jag fick är dock annorlunda. Fibrerna är mjuka och längden runt 10 cm. Det fanns en del grova hår, men de försvann när jag kammade ullen. Den var lätt att spinna. Det mest fantastiska är den djupt bruna färgen.


Nu har jag ännu en ruta i 'ras-filten', där jag stickar in en ruta från varje ras jag provspinner.

6 kommentarer:

Heidi sa...

Nån gång skall jag också lära mig att spinna:)

Men under tiden läser jag ivrigt dina inlägg om ull och dess ursprung. Jag tycker att det är fascinerande att den kan variera så mycket beroende på vilken ras ullen kommer ifrån. Och rasfilten är ju helt underbar! Vilken fantastisk idé!

Garnhumlan sa...

Vad roligt om du lär dej spinna. Det ger helt nya perspektiv och möjligheter. Det behöver inte vara krångligt eller dyrt om man börjar med en slända.

Unknown sa...

Vilket härligt paket att få för en ullnörd! Härlig färg på garnet du hade spunnit!
Kram Karin

Karin Petersen sa...

Det är jag som är unknown......!
Karin

Garnhumlan sa...

Du är 'very known'. Kram

Garnhumlan sa...

Eller hur? Bästa presenten till mej!