fredag 7 oktober 2016

Från en hög till en annan

För en tid sedan visade jag en liten hög med barnkläder, som jag sedan presenterat efter hand.


Här kommer nu de två understa plaggen.
Först är en tröja som jag inspirerades att sticka när jag hittade två bortglömda härvor av Ombrégarn, från Östergötlands ullspinneri. Bilden är tagen i solljus så garnets melering går inte fram så bra. Jag kommer inte ihåg varför jag köpte garnet, men enfärgat hade varit minst lika bra till den här tröjan. Samma fina, röda nyans finns som Visjögarn.


Modellen är en enkel, rundhalsad tröja, löst baserad på Flax Light från Tin Can Knits. Grovleken på detta garnet stämmer inte, så jag har räknat om maskantalet. Jag har dessutom tagit bort den rätstickade dekorationen på ärmarna. Och jag har gjort tubular cast on och bind off. 
Jag tycker att tubular början och avslut på plagg är bra mycket omständligare än de varianter som jag normalt använder. Det krävs helt klart en del övning för ett riktigt bra resultat. Det blir finare, men jag är ännu tveksam till om det är värt besväret. Vad tycker du som också provat? Om du inte vet vad jag pratar om kan du leta efter de här termerna på Youtube, det finns flera varianter, jag kan ännu inte rekommendera någon särskild.

Jag gjorde tröjan i storlek tre år och jag är nöjd med såväl tröja som garn!

Jag kan däremot varmt rekommendera Tin Can Knits modeller. De har en serie med enkla basmodeller i storlek nyfödd till stor vuxen, som dessutom är gratis. Det är fina modeller, allt förklaras tydligt (på engelska) och det finns filmer som förklarar olika moment. Jag använder ofta dessa modeller som utgångspunkt när jag vill sticka något. Spana in The Simple Collection!

Till tröjan stickade jag ett par byxor. Den här modellen kommer från Pickles. Jag har stickat flera par efter den här beskrivningen och jag är nöjd med hur byxorna blir. Garnet är, jag vill knappt säga det, Drops Fine Merino. 
Jag kommer inte att köpa mera garn från Drops efter att ha läst detta. Jag kommer däremot att sticka upp det jag har.


Nästa hög kommer här.
Detta är början på en filt. 


Jag har en korg med handspunna smånystan.
Tänkte att jag ville använda dem till något. Kanske blir det en filt till dockan, eller något lite större. 


9 kommentarer:

Katrina sa...

Jag har samma inställning till drops. Använder det jag har hemma men det är nog.

Katrina sa...

Jättefint stickat också!

Garnhumlan sa...

Så bra. Om många gör likadant kanske det märks, även om de är stora.

Heidi sa...

Jag gillar verkligen "lapparna" som skall bli en filt! Början är verkligen lovande:)

Dropsdiskussionen när det gäller Leftie har jag följt med intresse från början. Drops är inte det enda företag som snott av andra (oftast små) designers - tyvärr. Och som en stickare som har varit med ett tag har jag sett den här och liknande diskussioner dyka upp med jämna mellanrum - vilket jag tycker är jättebra! Jag tycker att det är för jävligt när stora företag snor idéer av små designers, och den här gången är det extra jävligt, med tanke på hur de har skött saken i sociala medier. Dom borde ha insett att dom inte har monopol på diskussionen, utan att den också sker i andra forum än deras. Och att deras nuvarande taktik bara leder till att proteststormen ökar.

När det gäller deras gratismönster, ser jag inte att de är något som de ger bort för att de är goda, utan med tanke på att de alltid har gjort det, måste det vara något som leder till vinst. Annars hade det försvunnit för länge sedan. Förr fick man betala för katalogerna där mönstren publicerades. Och tanken var - och är - att sälja mera garn. För hur det än är, så kommer det alltid att finnas människor som vill sticka med just det garnet, i just de färgerna som visas på bilden.

Att sluta köpa Drops garner är inget alternativ för mig. Min lokala garnshop (den jag oftast handlar hos), ägs av en oerhört trevlig, och serviceminded kvinna som alltid gör allt hon kan för sina kunder. Hon är den 3:e generationens ägare från samma familj, och hennes mamma var precis lika trevlig och kompetent. Då ser jag det som mer meningsfullt att ta upp diskussionen om Drops designstölder med henne, så får hon i sin tur ta upp det med Drops. Visserligen tror jag inte att dom lyssnar så mycket på sina återförsäljare heller, men efter att ha sett den ena affären efter den andra stängas i mitt närområde, är jag angelägen om att stödja mina lokala handlare så att de kan finnas kvar. Jag vill inte handla allt på internet bara för att det är billigare, eller för att det dom säljer inte går att handla i mitt närområde. Jag vill ha kvar så stort utbud som möjligt av lokala affärer, och det innebär att jag handlar hos de som finns, och att jag vid missnöje tar upp en dialog med dom. Sedan får man se vart den dialogen för:)

Garnhumlan sa...

Dialog är alltid bra. Tyvärr har väl Drops inte visat någon större intresse för dialog. Hade de tagit ett steg tillbaka och bett om ursäkt kunde jag godta det, men de har ju tvärtom försökt lägga locket på. I sådana lägen är det nog bara ekonomiska argument som biter.
Jag tycker att var och en själv får ta ställning till hur och om man vill agera. Några hyllar dialog, andra köpstrejkar och åter andra reagerar inte alls.
Det är såklart mycket tråkigt att den lilla detaljisten drabbas, de har nog med problem att hantera de krav som Drops ställer på sina återförsäljare. Många garnbutiker har flera leverantörer, då har man som kund lite valfrihet.
Personligen vill jag gärna bli respekterad av de företag jag stöder genom att köpa deras varor och bidra till deras fortlevnad.

Heidi sa...

Jag var inne och kollade på Ravelry hur populärt Drops kopia på Leftie var där. Summa summarum, det finns 10 projekt på ravelry med kopian, och 4675 projekt av originalet Leftie. Det känns väldigt bra:) När jag söker på instragram hittar jag inte enda enda som har stickat drops kopia:)

Det betyder inte att det inte finns fler kopior, men i sociala medier har definitivt Martina Behm tagit hem segern med stor marginal:)

Och när jag läser på ravelrysidan där Drops kopia lyfts fram, ser jag bara negativa kommentarer om Drops. Och alla hänvisar till att originalet designats av Marina Behm.

Drops blockar uppenbarligen på sina egna sidor, men det tycks bara leda till att fler protesterar mot deras affärsidéer på sidor som är öppna för protester. Såvitt jag kan bedöma verkar Drops ha förlorat en hel del kunder pga av Leftie. Så det blir extra spännande att se om deras nästa kollektion innehåller fler designstölder. Då hoppas jag att protesterna mot Drops fortsätter!

Och visst har du rätt i att små detaljister ofta har fler leverantörer - det har min med, så jag köper alternativen i den utsträckning de finns hos henne:)

Leena sa...

Den här Dropsdiskussionen har jag missat totalt! Men så uselt av dom. Jag är inte särskilt förtjust i vare sej Drops mönster eller garner. Jag köpte en del bomullsgarner i somras men det kommer jag inte göra igen. Finns finare och bättre garner att få tag på. Min lokala garnaffär har slutat sälja Drops garner för flera år sen. Jag köpte garn till en kofta innan dom slutade med det men den koftan är inte stickad än.

Fina barnkläder du stickat. Dominorutor har jag ännu inte provat på men blir lite sugen när jag ser dina fina.

Garnhumlan sa...

Hej Leena! Dominorutor är perfekt när man har smårester. Lite beroendeframkallande faktiskt. Om Drops. Jag hade också missat, för det diskuterades nog mest i somras.
Intressant med lite statistik i frågan. Min summering blir: Att stjäla någon annans mönster är aldrig ok. Är man dessutom en stor garnfirma är det ännu värre. Men det allra värsta är att man behandlar sina återförsäljare och kunder mycket illa.

Unknown sa...

Har läst flera "Garnhumlan" i rad och undrar varför jag tappade bort det under sommaren! Så mycket fint du gör och det visste jag ju redan! Men att läsa texten kompletterat med fina bilder gör susen för inspirationen. Men jag kan också bara beundra utan att jag måste GÖRA något. Stor kram från en lite avdankad stickerska ;)