lördag 22 oktober 2016

Dockefilten är klar!

 Nu är filten klar och levererad till dockmamman. Jag stickade så att stickorna glödgades så att jag skulle bli färdig innan jag åkte för att hälsa på.

Den här filten har en speciell historia. Jag köpte en spinnrock för några år sedan, och eftersom jag kände mig lite ringrostig efter att inte ha spunnit på 30 år beställde jag lite roliga 'Fuzzlings' från Fondant Fibre. Man får då en salig blandning av olika fiber, ull, silke, glitter till exempel. Jättekul att spinna, men sedan funderade jag på vad jag skulle göra med det färdiga garnerna. Många färger och mycket glitter är inte riktigt min tekopp.


Så kom jag på att göra en filt av dominorutor. Det finns många varianter på att göra dess rutor, här visas en. Jag har gjort 9 block om 9 rutor och runt varje block en rätstickad kant av ett handspunnet garn av Polwarth, Bluefaced Leicester, bambu och merino som kallas Peppered moth och kommer från Hilltop cloud
Garnerna år tvåtrådiga och ungefär 300 m/100 gram. Stickor 2,5 mm.


Jag lade upp 31 maskor till varje liten ruta. Mittåsarna i varje 9-ruta går åt samma håll. Sedan har jag följt en idé för åsarnas riktning, när jag virkade ihop den stora filten. Det är viktigt att man är observant på just riktningen på åsen när man stickar. Går åsarna åt slumpmässiga håll kan slutintrycket lätt bli rörigt.


Det blev en härligt elastisk och mjuk filt och jag är nöjd med resultatet. Jag hoppas att den kommer att värma både dockor och deras dockmamma en tid framöver!

PS: Jag har valt att kalla filten för en 'dockefilt', för så hette det i Skåne när jag var liten och lekte med dockor.

2 kommentarer:

Heidi sa...

vilket hantverk! Det syns verkligen hur genomtänkt det är! Fint och välbalanserat att titta på!

Garnhumlan sa...

Tack Heidi!