lördag 22 mars 2014

Humlans lilla sockrecept, del 7
 Tån

Nu är sockan nästan klar. Det ska bara göras hoptagningar för tårna.
När man tittar på den färdiga tån ser man att minskningarna ligger i kanterna och lutar åt olika håll. Därför ska vi använda två olika typer av minskningar, precis som vi gjorde vid hälkilen.
Alla fötter ser olika ut. Jag beskriver en standardminskning. Experimentera med din egen lösning. Det värsta som kan hända är att du får göra om.


Fördela maskorna jämnt på fyra stickor. Sticka ett börjar mitt under foten.

Varv 1
Sticka 1 och 3: Sticka räta maskor tills två maskor återstår. Sticka dessa maskor tillsammans.
Sticka 2 och 4: Börja med att sticka ihop de två första maskorna med lyft, lyft, sticka. Har du glömt hur man gör titta tillbaka vid hälkilen.

Varv 2
Sticka alla maskor räta.

Upprepa varv 1 och 2 tills du har 8 maskor på varje sticka. Sticka därefter bara varv 1 tills du har 4 maskor på varje sticka.

Nu är sockan klar. det återstår bara att 'stänga till' om tårna. Välj mellan två olika sätt.

1 Sticka ihop och maska av.
Ta ur stickorna och vräng försiktigt sockan ut och in så att du får avigan utåt. Plocka upp ovansidans maskor på en sticka och undersidans maskor på en annan. Nu har du två stickor med lika många maskor på varje. Sticka första maskan på båda stickorna tillsammans. Sticka sedan andra maskorna tillsammans. Du har nu två maskor på höger sticka. Drag första maskan över den andra. Sticka ihop två maskor på vänsterstickorna, man får två maskor på höger sticka, drag den första över den andra. Fortsätt tills alla maskor är stickade. Drag igenom garnänden och fäst noga.
Ett klipp som beskriver detta finns här.

2 Sy ihop med maskstygn.
Detta är det absolut snyggaste och bästa sättet. Du får en helt osynlig söm och ingen irriterande skarv vid tårna. Detta är det sätt jag använder. Det är svårare att beskriva än att göra. Här finns en video att titta på.Nu är sockorna klara. Jag hoppas att du kunnat hänga med.
 Om du stickat strumpor efter detta vore det kul att få se. Posta gärna en länk i kommentarsfältet.Några har hört av sig med frågor via e-post. Det går också bra.
Jag kommer att klippa ihop alla avsnitt och lägga ut i kanten under Humlans beskrivningar.

Lycka till med sockstickningen!


1 kommentar:

Melody and M.E sa...

Tack för ditt sockrecept! Här har det blivit tre par sockor tack vare det!
Kram M.E