tisdag 25 september 2012

Lintunika efter Contiguous metod

När jag läste 'Med pinners' senaste inlägg kom jag på att jag inte skrivit om min lintunika som varit mitt favoritplagg i sommar. Den är nämligen också stickad efter samma metod som hennes tröja.

Jag har stickat min tröja efter Susie Ms beskrivning, Contiguous. Hon har lagt ut den gratis på Ravelry. Det hela går ut på att man stickar uppifrån och ner, utan några sömmar och med isydda ärmar. Bild på detta här i ett tidigare inlägg.

När jag väl kommit förbi axelpartiet stickade jag efter eget huvud. Ärmen är ganska smal och avslutas med en tremaskors i-cord. Jag har gjort falska sömmar i på ärmar och bål. Bålen är aningen formad genom minskningar för midjan och därefter ökningar, i 'sidsömmen'.

Tunikan avslutas med ett avigt varv före avmaskning för att minska rullningen av kanten.
Min dotter gillar också tunikan
Halsringningen blev lite vid, därför virkade jag runt på avigsidan och höll in vidden.

Garnet jag använt är YlloTylls tunna lin i färgen Noa-Noa-grön. (En färg som inte längre finns att köpa.) Det här garnet köpte jag med tanke på en annan tunika som jag inte blev nöjd med och därför repade upp.

Jag har använt den här tunikan nästan varje dag under sommaren. Den blir mjukare och skönare efter varje tvätt. Ett riktigt favoritplagg!
Däremot är det inte lika kul att sticka med lin som med ull. Man får också vara uppmärksam på plaggens längd, eftersom linplagg hänger ut sig efter ett tag.
Jag är mycket positiv till det här sättet att sticka plagg uppifrån och ner. Jag fick lust att sticka en ulltröja eter samma koncept. Då verkar det här gratismönstret lockande. Jag funderar medan jag stickar vidare.

2 kommentarer:

Mia stickar sa...

Den där tunikan ser ju jättehärlig ut! Och perfekt att slippa det tråiga monteringsarbetet! Jag stickade en sjal en gång i lin men tyckte inte om det för det ville glida!

Blenda sa...

Fin tunika, och härliga bilder!

Ha det gott/Blenda