tisdag 11 december 2018

I huvudet på en garnhumla....

LIte kuriosa

Man tror sig veta att  stickning har sitt ursprung i Egypten ,där man stickade med stickor gjorda av ben eller trä. De äldsta fynden  som gjorts är från 1000 f.Kr . Där fann man stickade strumpor med ganska avancerade motiv. Då strumporna visar på en sån hög svårighetsgrad, anser arkeologerna att detta påvisar att stickning måste ha funnits långt tidigare.
Tavlan här ,målad av Bertram i Buxtehude (1345-1415) visar en målning på en stickande jungfru Maria. Detta tyder på att stickning hade hög status.
Under århundrade fördes stickning vidare ut i Europa och kring 1400-talet kom stickningen att bli mer allmän. När det nådde våra breddgrader stickade kvinnor plagg för kalla vintrar och först då kom stickade plagg att förknippas med ett kallt klimat. Under 1500-talet blev det en modefluga med stickade silkesstrumpor, vilket man kan se i olika målningar på t ex Erik XIV.
Med industrialiseringen kom stickning alltmer att ske maskinellt och det skulle dröja fram till 60-talet innan stickningen återfick sin plats som ett hantverk.


I den grekiska mytologin möter vi Penélope, dotter till Ikarios  och fru till Odysseus . 
Under kriget mot Troja väntade hon tålmodigt på sin man, men tiden gick och ingen visste om han levde eller var död.
Då hans ankomst  drog ut på tiden, föreslog Penélopes far att hon skulle gifta om sig ,men hon var sin make trogen och ville vänta på hans hemkomst.Hon väntade och väntade men han kom inte och till slut fick hon göra sin far till viljes men hon hade ett krav.
För att dra ut på tiden, sa hon, att hon skulle sticka ett plagg ,och om han inte var tillbaka tills det var färdig, skulle hon gifta om sig. På dagarna kunde alla se att hon stickade och stickade på sitt arbete men vad ingen visste var att hon varje natt rev upp vad hon hade stickat.Allt för att vänta på sin älskade!

Om detta är sant står skrivet i stjärnorna men att det nämns i detta gamla epos visar på att stickning definitivt inte är en modefluga utan ett hantverk som vi ska föra vidare och förvalta.


3 kommentarer:

Heidi sa...

Jag tycker det är intressant att läsa om stickningens historia. Stickning blir ju trend ibland, men oavsett så finns det människor som stickar och en del av dom gör det till en konst:)

garnhumlan Paula sa...

Visst är det intressant att tänka att när vi sitter med vår stickning så gör vi samma sak som människor gjorde för mer än 2000 år sen.Tack för din kommentar !

Anonym sa...

Stickning förr och nu. Men jag har aldrig hört att Penelope skulle stickat - det jag lärt så var det vävning hon sysslade med. Skulle vara intressant att verkligen veta. Det vore ju i alla fall mycket enklare för henne att riva upp stickningen än att behöva väva baklänges hela natten.
mvh Fröken Slöjd