onsdag 5 september 2018

Tour de Fleece 2018 har gått i mål....

skrivet av Charlotte Wiking

.... och här är min skörd.


Det är en blandad kompott, mest tvåtrådigt och naturfärgat, men en del experiment och färgglatt. Jag tänkte presentera några av garnerna när jag tar fram dem och arbetar med dem.

Först ut är detta garn.
Ullen är från ett blandrasfår, jag tror finull och gotland. Väldigt lättspunnet, blir ett rustikt garn. Kanske inte merinomjukt, men fullt möjligt att göra mössor, vantar, sjalar med mera
 av. Jag hade en speciell tanke när jag spann detta. Jag ville göra en mössa med flätor, att ge till fårets ägare.


Därför tvinnade jag garnet tre-trådigt. Ett tretrådigt garn blir rundare jämfört med ett tvåtrådigt. Det gör att ett flätmönster framträder tydligare.


Det är ännu viktigare att göra en provlapp, när man stickar med handspunnet, än med köpt garn. Här är provlappen på gång. Precis den stickfasthet jag önskade och avsåg – 18 maskor/10 cm!


Och här är den färdiga mössan. 
Antler hat är ett gratismönster från Tincanknits. Liksom deras andra mönster i alla storlekar från bebis till stor vuxen. Bra skrivet, på engelska, och med ett diagram som gör stickandet enkelt. Antler betyder hjorthorn och visst kan man se den ståtliga hjorten i många upplagor på mössan!


Uppifrån ser man att minskningarna är gjorda på ett finurligt sätt, så att det liknar en blomma.


Det gick åt nära nog 80 gram.

5 kommentarer:

Heidi sa...

Wow, vilken flit - helt otroligt att se!

Där lärde jag mig något nytt - det om det tre-trådiga garnet och flätor:)

vilken fin present! Att få en mössa i sitt eget fårs ull, det låter som en underbar present!

Garnhumlan sa...

Kul att kunna ge dej någon ny kunskap. Du som annars är stickningens mästare!

Cecilia N sa...

Och så kompletterar vi kunskapen med att spetsstickning med fördel utförs med tvåtrådigt garn för det är tydligen mer villigt att gå med på att definiera hål med blockning.

Garnhumlan sa...

Precis så! det finns mycket att tänka på när man väljer garn. Det är ju en del av charmen med att spinna själv, man kan få precis det garn man vill. Åtminstone i teorin.

Cecilia N sa...

Precis! Teorin ...