tisdag 21 juni 2016

Tankar om stickning, spånad och nätbutiken

I dag regnar det. Jag har inget emot det och även växtligheten tackar och växer så att det knakar. Jag kan sitta inne och ägna mig åt sådant som inte blir gjort när det vackra vädret lockar till utevistelse.

Kanske har någon noterat att det inte varit så mycket stickning här på bloggen på sistone, eller inte så mycket aktivitet över huvud taget. Jag ser ju att fler och fler bloggare överger bloggandet till förmån för instagram. Jag tycker att det är synd. Instagram är tänkt att ge en ögonblicksbild - så här är det just nu. Men jag vill gärna läsa mer om de olika projekten och tankarna. Dessutom blir det alldeles för mycket information för mig, jag känner att jag inte hinner med. Så även om jag numera har ett instagramkonto kommer jag inte att överge min blogg.

Enn annan anledning till att det just nu inte är så mycket stickning här just nu är att jag i min jakt på mera kunskap om garner och material har börjat spinna och färga garn. Att följa hela kedjan från får till garn till färdigt plagg ger en helt ny förståelse för hur man väljer garn till ett specifikt projekt, men också för vad som är bra garn och vad som är dåligt och varför bra garn måste kosta lite mera.


Här hänger en härva på tork i solen. Jag har fått ullen från en gård här nära, jag har tvättat, kardat spunnit och tvinnat garnet. Det här garnet är levande och mycket olikt det som vi köper. Det har kvar den naturliga ullens egenskaper. Nu väntar den på att bli färgad.

Jag tänker inte att allt garn jag använder måste vara handgjort eller ekologiskt, men det är fantastiskt att få uppleva ett sådant garn!Sedan har min lilla webbutik också tagit tid och kraft. Jag har fått en fin respons på mina projektväskor. Ofta har de inte ens hunnit komma ut i butiken förrän de blivit sålda. Och jag vill tacka alla som handlat av mig väldigt mycket. Det är en hobbyverksamhet, men det ger mig så mycket att komma i kontakt med andra som är lika intresserade av garnhantverk som jag.


Nu kommer en ny, liten fiffig grej ut i butiken. En strumpsticksskyddare som håller ordning på både maskor och stickor. Jag har lagt ut några i butiken i dag, och du är välkommen in för att ta en titt. Jag är också öppen för frågor och önskemål om storlekar och tyger på det jag har i butiken.

Och. Jo jag stickar också en hel del, men jag har slarvat med att blogga om det. Här är i alla fall en pågående strumpa i Lorna's Laces Shepherd sock solid, i ett mönster som jag och många andra stickade flera par av för några år sedan. Monkey socks av Coockie A. Den här gången gör jag varianten utan aviga maskor
Det är roligt att gå tillbaka till ett mönster man stickat för ett antal år sedan. Ett projekt som man slet länge med och rev sitt hår för att få till, går nu lätt och fort. Det  kallas visst utveckling. Och det är roligt att utvecklas.
Sedan jag stickade de här senast har jag också börjat sticka med finare stickor när jag stickar strumpor. 2 mm eller 2,25 mm är det som gäller nu och då behöver jag 64 maskor till ett par strumpor till mig. Jag får en strumpa som sitter bekvämare på foten och håller längre. Prova!

Till sist. Jag hoppas att det kommer att vara mera aktivitet här på bloggen framöver. Jag hoppas att det blir mycket spunnet, färgat och stickat. Jag hoppas att jag kan få flera saker på plats i butiken. Och jag hoppas att du hör av dig om du har frågor eller önskemål.

Nu har det slutat regna och koltrasten flöjtar utanför.
Ha en bra dag!
10 kommentarer:

Katrina sa...

Det är fint skrivet om bloggande och instagrammande. Håller helt med, jag vill bevara min blogg och vara så aktiv som möjligt. För att få ut tankar, ideer och process.
Du gör jättefina väskor, de jag köpt använder jag jämt!

Katrina sa...

Det är fint skrivet om bloggande och instagrammande. Håller helt med, jag vill bevara min blogg och vara så aktiv som möjligt. För att få ut tankar, ideer och process.
Du gör jättefina väskor, de jag köpt använder jag jämt!

Garnhumlan sa...

Tack, snälla Katrina! Då säger vi det, vi ger inte upp!

Garnhumlan sa...

Och nu har jag även hittat din blogg och lagt till den i min lista. Vi hörs!

Karin Petersen sa...

Jag är glad så länge jag kan läsa på din blogg! Alltid roligt och inspirerande!! Härligt att din webbutik går bra!

Garnhumlan sa...

Tack Karin! Det kommer fler inlägg. Ha en skön semester!

Linda sa...

Så roligt med färgning och annat garnrelaterat som fördjupar kunskapen och intresset. Jag har också haft en ovanligt låg bloggfrekvens under våren, vilket är lite tråkigt, men eftersom det har varit en rätt ansträngande vår har jag ändå varit glad och tacksam över att jag ändå har stickat och sytt (även om det inte har blivit skrivet om det). Jag har också Instagram, men vill för allt i världen inte bli av med min blogg! Noteringarna i bloggen är ju sådant som jag själv har glädje av (t ex mönster/meterantal/garn etc.) när jag vill göra något liknande igen.

Garnhumlan sa...

Jag håller med dig, Linda. Jag går ofta tillbaka och tittar på gamla projekt. Blir arg på mig själv när jag inte skrivit t om något jag gjort klart. Hur ska jag då veta vilket garn jag använde, eller vilka stickor.
Vi ses på bloggarna också i framtiden.

Leena sa...

Jag håller med dej om dina tankar om bloggande och Instagram. Jag har tyvärr själv varit dålig på bloggandet i år och det har haft sina orsaker men det har inte berott på att jag har instagrammat istället. Jag har ett Instagramkonto men har inte lagt ut en enda bild och är dålig på att titta in där. Jag tycker inte om det och det kanske beror på att jag inte har lärt mej riktigt hur det fungerar. Jag går också ofta tillbaka och tittar på gamla projekt för att se hur jag gjorde för i minnet finns det inte några detaljer kvar.
Vad roligt att din webbutik går bra. Jag tittar in där ibland och det är fina saker du gör.

Garnhumlan sa...

Tack för att du delar dina tankar. Jag har saknat dina inlägg... men ibland kommer det ju annat emellan. Jag tror också som du säger att en del av motståndet mot Instagram beror på att det tar tid att sätta sig in i och förstå. Det finn ju en del uppenbara fördelar, men för mig uppvägs inte de av att jag tycker att det blir ytligt och 'för mycket' med alla saker man ser skramla förbi. Kanske är det också en generationsfråga? Hoppas att du kommer tillbaka till din blogg lite oftare!