lördag 31 oktober 2015

I dag är det sista socktober

Nu börjar hösten bli riktigt på allvar. Det är mörkt redan fram på eftermiddagen och det är inte många löv kvar på träden. Alla äpplen är nerplockade och trädgårdslandet prydligt höstgrävt. Vi har laddat med stearinljus och doftljus. Än så länge har det varit milt här i söder och vi har inte behövt sätta på värmen i huset. Det räcker att elda i kaminen emellanåt. 

Årets äppleskörd blev inte så stor som den brukar - det var regn och blåst när träden blommade i våras. Men vi njuter av de äpplen vi fick och i går torkade vi en del av överskottet i ugnen.

Sockskörden har däremot varit god. Sex par har det blivit. Alla stickade på stickor 2,25 mm och med 56 maskor i foten. För övrigt har jag testat och provat mig fram med olika hälar och tår. Här kommer en liten presentation.


De här båda paren är stickade i Fabel. Gamla nystan som jag grävt fram ur gömmorna. Jag tror inte att färgerna finns i sortimentet längre. Fabel är det garn jag stickat flest sockor i . Det är prisvärt och finns i fina färger och det är väldigt slitstarkt. 
Här har jag gjort två olika hälar. Till vänster, vanlig kilhäl med förstärkt hällapp. Det är min favorit i de flesta sammanhang. Det högra paret har fått en fish-kiss-lips-heel. Den hälen påminner om den som finns på fabriksgjorda strumpor. Den finns i flera varianter, men just den här tycker jag sitter extra bra på foten och blir snyggast. Det blir inga extra, fula hål vid hälen. Jag tycker att den här sortens häl fungerar bäst till de tunna sockorna. Jag använder den när jag har ett garn som är randigt och när jag inte vill att randmönstret ska förskjutas vid hälkilen.


Det här är nog min favorit bland de här sockorna. Garnet är Regia Tweed. Häl och tå i okänt restgarn. Gillar Regia Tweed, tycker att det blir vackert med de färgade fläckarna. Kommer säkert att göra flera par i det garnet. Strukturmönstret är hämtat från Hermione's everyday socks, som är ett gratismönster från Ravelry. Sockorna blir väldigt sköna med det här mönstret, så har du inte provat så tycker jag att du ska testa!


Nästa par är stickade i Opal. Tyvärr vet jag inte längre vilken färg det var. Jag vet att jag köpte garnet för att jag gillade färgerna tillsammans. Färger som är vackra, men som jag inte vill klä mig i annat än på mina fötter. Här har utmaningen varit att få båda sockorna helt lika i randningen. Och det har jag lyckats med, efter en del trixande. Hälen är en kilhäl med en annan variant av förstärkt hällapp.


De här sockorna har en vriden 1 x 1 resår. En typ av resår som jag tycker blir fin på sockor. Hälen är fish-lips-kiss-heel som jag pratade om ovanför. Här kan man se att bredden på sockans ränder inte påverkats av hälen. Jag har använt en sorts stjärntå här. Det är den sorts tå jag lärde mig sticka allra först som barn. På senare tid har jag använt den allt oftare. jag tycker att den ger ett mer hantverkat utseende. Garnet är från On-Line och köpt i min lokala garnbutik. Detta är mina första sockor i detta garnet, så jag vet inte hur det blir efter användning och tvätt. Gillar färgerna och det var bra att sticka med.


Sista paret ut. Här trixade jag lite med mudden. Den är stickad i 1 x 1 ribb  och vriden resår precis som tidigare, men jag ville göra lite längre skaft på strumporna och då behövs en rymligare resår för att passa runt vaden. Jag lade upp 72 maskor till resåren och minskade sedan till mina 56 maskor på det första slätstickade varvet. Här syns också hur fint den vridna resåren matchar utseendet på den förstärkta hälen. Garnet är Opal och jag köpte det mest för den gulliga etiketten, som jag tyvärr inte har kvar. 
Edit: hittade banderollen, garnet är Opal, Best Friends och fägen heter Verbundenheit och har nummer 8863


Puh, det var ett långt inlägg! Tänk att du orkade läsa ända hit. Hoppas att du hittade någon ny idé eller något tips så att du fick lön för mödan! Faktiskt skulle jag kunna skriva ännu mycket mera om att sticka sockor. Det är ett stort och mycket intressant ämne i mina ögon. Och det finns alltid något nytt att lära, någon detalj att förändra och förhoppningsvis att förbättra, ett nytt garn att prova, en annan uppläggning eller avmaskning.....
Jag har redan ett nytt par på stickorna, så jag återkommer till ämnet.

Ha en bra helg!

5 kommentarer:

Heidi sa...

Instämmer med din slutsats - man kan alltid lära sig mera. Intressant presentation av de fina sockar du stickat, där du gått igenom olika detaljer och olika sätt att sticka hälar på. Själv stickar jag oftast flerfärgade sockor och då brukar det bli den häl som mönstret föreskriver för att få mönstret att stämma. Enda undantaget från det är drops mönster eftersom deras sockmönster alltid blir för trånga över hälen - trots att jag har smala hälar:)

Rosenvante sa...

Oj, det var många par det. Så kul att få se skillnader och tekniker du använt. Det blev ett lärorikt inlägg som var en fröjd för ögat också.

Garnhumlan sa...

Tack för era kommentarer, jag var rädd att ingen skulle orka läsa.....
Heidi, dina sockor är verkligen fina, och jag håller med om att när man stickar med två färger kommer saken i ett annat läge när det gäller frihet att trixa med olika detaljer i designen. Håller även med dig beträffande Drops - de har nog världsrekord när det gäller illasittande och svårförståeliga beskrivningar av hälar!

Löpmaskan sa...

Det är väldigt roligt och intressant att få läsa ditt resonemang kring varför du valt att göra si eller så!

Anonym sa...

Undrar... Stickar sockor nerifrånupp, har rätt tunt garn, 14 m/ st. Tänker mig strl 42, skall jag ta upp fler m i Hälkilen än du har för strl 37-39? Hur räknar jag ut längden på foten? Tacksam Ewa Gillar att sticka på detta vis men inte vän vid mönstret än.