torsdag 24 september 2015

Dagisdress till Gullungen

Lite i smyg, så där, har jag stickat en dagisdress till Gullungen. 
Jag har tidigare skrivit om att jag gillar hur man i Norge klär sina barn i ull, ända från början. Och jag tror att det fortsätter genom livet upp i vuxen ålder. Det är självklart med underställ av ull på dagis och även andra ullplagg. Jag vet att det börjar komma lite, lite av detta här och där också hos oss, men det kunde vara mycket mera. Det finns flera norska sidor att besöka om man vill ha idéer och beskrivningar: Pickles, med modeller för både barn och vuxna, Nöstebarn, Sandnes och flera.
 Tyvärr är det dock min erfarenhet att det kan vara både dyrt och krångligt att handla med Norge, så jag har ersatt de norska garnerna med alternativ som finns att få här.


Jag stickade Skrollans Barnehagesett i storlek 1-2 år till barnbarnet som är 14 månader. Storleken är bra, lite stort nu, men går bra att använda ett bra tag framöver. 
Beskrivningen är antingen på norska eller engelska, men språket var inget problem. Jag hade ett par svårigheter, men det berodde mest på att jag inte är van vid sättet beskrivningen var gjord på. 


Tunikan är stickad i ett stycke uppifrån och ner. Jag gjorde några förkortade varv som inte fanns med i beskrivningen, för att få bakstycket lite längre. Enligt mönstret stickas hela plagget med samma grovlek på stickor, men jag stickade muddarna med ett halvt nummer finare stickor.


Byxorna stickades snabbt och utan några problem. Passformen är bra, men byxan kunde varit några varv högre, så att inte blöjan syns ovanför linningen.

Jag använde strumpstickor och rundstickor 3,25 och 3,75 mm.

För att hjälpa förskolefröken har jag broderat initialer på både byxa och tunika med maskstygn.


Garnet är Drops Merino Extra Fine. Jag har lite blandade känslor för det garnet. Jag har stickat med det förut och tyckte att plagget töjde sig mycket.  
De här plaggen blev lite större efter tvätt, men inte så att det var negativt. De blev också väldigt mjuka och behagliga. Jag blev nöjd och kommer nog att sticka flera barnplagg i garnet.

6 kommentarer:

Heidi sa...

Så sött!

Prova att köra det i torktumlare på låg temperatur när du har tvättat Drops Merino, så håller det formen bra (gäller all superwash):)

Visst har norrmännen rätt i att man bör använda ull när man klär sig, men jag kan tänka mig att många föräldrar tycker att underställ i "teknikmaterial" och fleece material är lättare att tvätta och hålla rent. Men det är antagligen mer vana av dylika material än praktisk erfarenhet av ull:)

Rosenvante sa...

Mina älsta barn hade mycket sådana plagg. Jag tyckte det var så bra och snyggt också såklart. Efter år av motstånd till hemstickat så har de lagt om totalt och vill så gärna ha det till sina egna barn och sig själva, vilket jag tycker är så kul. Skönt för oss, eller hur, att vi får nån att sticka till för annars skulle garderoberna inte räcka till på långa vägar. :))
Jättegulligt set som du nu kommer att leverera till en Gullunge

Garnhumlan sa...

Tack, Heidi, för tipset. Jag ska vidarebefordra det till Gullungens föräldrar.
Någon har fått oss att tro att det skulle vara bättre med high-tec material. Men jag tror inte det finns något ännu som överträffar naturens egna material. Dessutom oändligt mycket miljövänligare och vackrare. Så det är så bra att det börjar vända och att vi får sticka till våra småttingar.

Teresa sa...

Fint m stickat till småtting, är speciellt svag för stickade byxor. (Längar efter barnbarn att sticka åt, men det dröjer ett antal år)
Måste säga att din Snöflinga längre ner på sidan är otroligt vacker. Å så var det lite kul att se en annan "tant" i träskor och lång fläta, kunde varit jag...
Ha det fint!
Teresa, som förr bliggade som Bohusstickan

Teresa sa...

Bloggade, dka det så klart stå

Garnhumlan sa...

Vad kul att höra från dig Teresa! Hoppas allt är väl och att du badat mycket fast sommaren varit sådär