lördag 14 december 2013

Jul med Thomander

I år blev det ingen julmarknad för min del. I stället var jag med på handarbetsLAN. Det var en del av .....


Thomanders jul i Lund


Thomanders Jul är ett nytt, roligt julprojekt i Lund med 1800-tal som tema. Evenemanget genomfördes första gången i december 2012 och blev en succé. Hästdroskor, utomhusteater, julbodar, musikkårer, sångkörer, träff med Tomtemor och Tomtefar - allt med en omisskännlig fläkt av 1800-tal över sig. Detta och mycket annat  får lundabor och tillresta uppleva under de fyra adventshelgerna i december.

 Familjen Thomander  är frontfigurer för projektet. Johan Henrik Thomander är en intressant och bra representant för 1800-talets Lund. Akademiker, professor, rektor för Universitet, biskop och riksdagsman. Familjen var en av de första i Lund som firade jul som vi gör idag med julgran och julklappar. Numera kan vi få en inblick i hur familjen levde genom att besöka Thomanderska huset på Kulturen i Lund. Särskilt vid juletid när flera av Thomanders jultraditioner hålls vid liv.


Vi var 20 olika textilhantverkare som skulle visa hantverk på 1800-talet och hantverk i dag. Jag stickade som på 1800-talet. Inför detta gjorde jag en 'Kællingesjal 1897'. Mer om denna i ett kommande inlägg.Många olika hantverk var representerade. Här är stickning och yllebroderi.


Stickning i modern form.

Roligt med ett alternativ till den vanliga julmarknaden. Här såldes inget, utan syftet var att visa på olika hantverk och hur det utvecklas.

2 kommentarer:

heidi sa...

vilken rolig grej:)

tänk att det man tänker sig som "urgamla" traditioner bara har 100+ år på nacken:)

Leena sa...

Vad mysigt det verkar. Där hade jag gärna varit besökare.