söndag 15 juni 2014

Grytlappar

Nu när det är sommar och varmt sitter jag gärna under äppleträdet och har något litet projekt i knät. Grytlappar är perfekt. 

 

De här båda grytlapparna hade kusin Karin med sig och visade på ett stickegille. Hennes mor har stickat dem någon gång under förra århundradet. Vi var flera som tyckte att de var så fina. Jag tog en bild och från denna har jag gjort en ny kopia.


Jag störtdök bland bomullsgarnerna och så här blev det. Lagom stor och lagom tjock. Lite skillnad på färgerna, men vad gör det! Jag skrev ner hur jag gjorde om du vill göra en du med.

Moster Britas grytlapp
Garn: Bomullsgarn 8/4
Stickor: 3 mm strumpstickor
Virknål: 3 mm

Lägg upp 100 maskor på stickor 3 mm och fördela maskorna på fyra stickor. Sticka slätstickning runt.       Gör samma mönster som moster Brita, eller hitta på ett eget.
När grytlappen är kvadratisk maskar du av lagom hårt, så att det varken stramar eller yvar sig i kanten.
Lägg grytlappen dubbel så att alla färgbyten kommer i samma ytterkant, då kommer de att synas minst. Jag klippte inte av några trådändar, de kommer ju inuti så de hjälper bara till att göra grytlappen lite, lite tjockare.
Virka en kant runtom enligt följande: *1 fm, hoppa över 1 m eller 1 varv, 3 st i nästa fm eller varv*. Upprepa *–* runt hela kanten. Anpassa virkningen så att kanten inte stramar eller yvar sig.
Moster Brita har satt hanken mitt på ena kanten. Jag gjorde likadant, tycker att det bidrar till den här grytlappens charm. Fäst tråden med en sm i mittmaskan på en stolpgrupp. Virka 20 lm, vänd och virka tillbaka med fm. Drag genom tråden och sy fast hankens lösa ända.

––––––––––

Helt annan karaktär har de här dubbelvirkade grytlapparna. Här är deras historia: Unge herr P hade (äntligen) fått en lägenhet. Jag ville gärna bidra med något och tänkte på de fina dubbelvirkade grytlapparna i grått och vitt som Britt-Inger hade visat mig. Grått och vitt, det blir maskulint och strikt, passande en ung mans första kök. Så virkade jag den första grytlappen. Men under tiden jag virkade kände jag att en grytlapp till P skall vara röd och vit som Danmarks flagga. P är nämligen född i vårt grannland. Sagt och gjort, nu väntar jag bara på ett tillfälle att överlämna de rödvita grytlapparna. Och jag har just lagt upp till en grå till... Grytlappar till P
Garn: Bomullsgarn 8/4
Virknål: 2,5 mm
Den grå grytlappen är en kvadrat där jag lade upp 41 lm. Till de röda lade jag upp 47 lm. Virka dubbelvirkning och gör din grytlapp enfärgad eller randig efter tycke och smak. En bra beskrivning på hur man virkar dubbelvirkning hittar man hos Karin. Virka till önskad storlek och form. Ev kan man virka en kant så här:
Kanten: Virka fm runt grytlappen. Börja i ett hörn. När man kommer till nästa hörn virkas till sista fm och sedan två lm. Vänd arbetet 90° och virka lm hela nästa sida, därefter 2 lm osv. Jag virkade två varv med fastmaskor. Hanken utgår från ett hörn: Lägg upp 20 lm, vänd och virka ett varv fm. Drag i genom tråden och sy fast hanken. Fäst trådar och pressa.

Lycka till!


7 kommentarer:

Karin sa...

Så fina som man verkligen blev glad över i de fina färgerna, Karin

Heidi sa...

Grytlappar är verkligen perfekt att göra nu när det är varmt ute!

Dina är verkligen jättefina!

Maritas Maskor sa...

Så fina! Och tack för mönstret! Det kanske kan bli ett semesterprojekt hos mig också :)

Maritas Maskor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Maritas Maskor sa...

Så fina! Och tack för mönstret! Det kanske kan bli ett semesterprojekt hos mig också :)

Linda sa...

Tack för kommentaren om mina posthornssnäckesockor! Jag gillar också namnet. :) Eller, jag är ärligt talat lite besatt av att lära mig de latinska namnen på fä, flora och fauna, men i det här fallet tycker jag att posthornssnäcka är bra mycket sötare än Planorbis corneus.

Linda sa...

Jag borde också fixa nya grytlappar. Mina favoriter (som är de enda som värmen inte går igenom) stickade min mormor till mig när jag flyttade hemifrån för snart 16 år sedan, och de börjar bli lite tufsiga i kanten. Tack för inspirationen!