söndag 19 februari 2012

Om att sticka sockor...Det är något magiskt med att sticka sockor. Nästan klar med den turkos koftan (bara ena knäppkanten kvar), känner jag plötsligt att: Nej, nu måste jag sticka ett par strumpor. Fram med stickor och garn, och idéer saknas aldrig.
 Varför är det så?
Äldre väninnor tittar lite misstänksamt. Sticka sockor! När man kan köpa till en bråkdel av kostnaden!
Många yngre tar gärna på sej ett par hemmastickade, men tycker att det är jobbigt att sticka själv.
Och så är det då vi. Vi som inte kan låta bli. Fast vi stickat hundratals par.
 Och alla är olika. Olika garner, färger, modeller, storlekar. 
Och det är väl en del av tjusningen. När man väl kommit på hur det fungerar och kan sticka efter eget huvud. Prova en ny typ av häl, sticka från tån och upp, prova ett nytt strukturmönster...
Kul att ge bort är det också. Lite lagom stort och omtänksamt. Ett par sockor att värma frusna fötter i favoritfärgen. Kanske med instickat årtal eller namn.
Och så är det ju det här med internet. När jag var barn och lärde mej sticka fanns det ett sätt att sticka strumpor. Uppifrån, resår 2 + 2, kilhäl och stjärntå.Nu finns ju nätet. En ocean av möligheter. Man kan prata med någon i Seattle om en mönsterdetalj. Få inspiration av en kvinna från Peru. Se 4000 varianter av samma modell. Läsa om garner och utbyta idéer.
I går laddade jag ner min första e-bok om stickning.Jag gillar Cat Bordhis tidigare böcker och tittar gärna på hennes filmklipp när jag vill ha hjälp. Besök gärna hennes hemsida, det är den värd. 
Så snart dyker det kanske upp sockor med tomathälar här på bloggen.Skånevinter.
En bild tagen från vårt köksfönster nu i veckan.


De andra bilderna i inlägget visar ett experiment med att sticka raggsockor i Fabel och Alpaca från Drops. Söker efter extra värme men ändå hög slitstyrka. Återkommer.

Det andra paret är i Schoppelwolle Crazy Zauberball i en färg som jag älskar. Mina vanliga strumpor på stickor 2.5 mm. Jag testade en nytt sätt att starta från tårna.  (Som när man börjar virka runt.) Och därefter stjärntå. 

4 kommentarer:

teresa sa...

Fint skrivet, håller (som vanligt) med dig om allt. Tänk vad fint att få ett par hemstickade sockor eller vantar, jag har klätt alla jag känner i hemstickat... Underbar utsikt. (å tack för din snälla kommentar, som den värmde! Hade just tänkt släcka ner min blogg för att jag nästan aldrig har ngt stickat att berätta om längre.)

sanna sa...

"ler" skulle kunna varit mitt inlägg det där.... håller med helt och hållet

The Willow Fairy sa...

Tomathäl??? Jo du har rätt i att det finns oändligt mkt där ute i Cyberspace... För mkt ibland... Knappt man vågar surfa runt för all inspiration man får.

Tina sa...

Ska bli spännande att få se din tomathäl.